Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016


Όποιος έχει δουλέψει στο δημόσιο ή σε μια τόσο μεγάλη επιχείρηση που αγγίζει τα όρια του δημοσίου, χαρακτηριστικό αυτής της κατάστασης είναι η αποκοπή της διοίκησης της επιχείρησης από τους υπαλλήλους, θα καταλάβει ακριβώς τι έγινε με την καινούργια κυβέρνηση της αριστεράς στην Ελλάδα.
Δεν δικαιολογούνται τα πολλά λάθη, αλλά πρέπει να δούμε και λίγο το περιβάλλον και τις συνθήκες.
Όταν μια πολιτική ομάδα, που πριν από 6 χρόνια ούτε στο όνειρό της δεν ήλπιζε να αναλάβει την εξουσία της χώρας βρέθηκε να διαχειρίζεται τόσο σημαντικά θέματα σάστισε, προβληματίστηκε. Και σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα δεν μπορεί να αλλάξει η νοοτροπία των στελεχών της από μια στείρα αντιπολίτευση σε μια δημιουργική εξουσία.
Βρέθηκαν λοιπόν να έχουν τις καλύτερες προθέσεις και ελάχιστη έως ανύπαρκτη εμπειρία διοίκησης. Δεν είχαν ούτε καν την εμπειρία της διοίκησης ενός κόμματος. Αν θυμάστε καλά ήταν μια ομάδα συνιστωσών, που η κάθε μια είχε το δικό της μπαϊράκι.
Ρίχτηκαν με ενθουσιασμό να υποστηρίξουν τις απόψεις και πεποιθήσεις τους στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και εκεί συνάντησαν τα σαρκοβόρα θηρία της πληρωμένης δημοσιογραφίας. Δεν νομίζω να υπάρχει κανείς που να αμφιβάλλει πια για αυτό.
Και φυσικά είχαν να αντιμετωπίσουν όλο το δημοσιοϋπαλληλικό κατεστημένο. Και επανέρχομαι στην πρώτη παράγραφο, και επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά ότι αν αλλάξεις τον επικεφαλής μόνο, δεν μπορείς στην ουσία να αλλάξεις σχεδόν τίποτα.
Και άλλαξαν τους υπουργούς, αλλά δεν ήθελαν και μάλλον δεν μπορούσαν να αλλάξουν τους υπόλοιπους. Η κατάσταση σε όλη αυτή την αλυσίδα της διοίκησης είναι άσχημη και προβληματική. Αν πράγματι θες να αλλάξεις το κατεστημένο η πρέπει να γίνεις πολύ κακός ή πρέπει να αντικαταστήσεις τους πάντες. Και οι δυο εκδοχές δεν μπορούν να ολοκληρωθούν σε ένα χρόνο.  Αποτέλεσμα η ομάδα του ΣΔΟΕ, που δημιουργήθηκε για να ελέγχει τους ελεγκτές του ΣΔΟΕ να χρηματίζεται και αυτή και άλλα πολλά παραδείγματα.
Γιατί οι υπάλληλοι του κάθε ΣΔΟΕ είναι οι ίδιοι, δεν άλλαξαν ούτε νοοτροπία, ούτε άποψη για τα πράγματα. Έτσι απλά!
Αν τώρα προσθέσουμε σε όλα τα παραπάνω  και τη διεθνή κατάσταση της χώρας, είναι αυτονόητο το αποτέλεσμα που εκθέτουν όλα τα ΜΜΕ με περισσή προθυμία.
Ένα εύλογο ερώτημα είναι, γιατί πήραν την εξουσία αφού λίγο πολύ και οι ίδιοι ήξεραν την απειρία και την αδυναμία τους.
Αυτό το ερώτημα είναι το ίδιο με το ερώτημα στις αγγελίες εύρεσης εργασίας που ενώ θέλουν κάποιον για μια από τις πιο απλές και βασικές εργασίες ζητούν τρία χρόνια προϋπηρεσία.
Δεν μπορούμε λοιπόν να καθόμαστε στον καναπέ μας και να περιμένουμε πότε οι συνθήκες θα είναι κατάλληλες για να κάνουμε κάτι, πρέπει να το προσπαθούμε και ας αποτύχουμε!

Υ.Γ. Και δεν είναι βέβαιο ακόμη ότι απέτυχαν, θα δείξει …..


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου