Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Ιστορία….
Ένα μάθημα υπερβολικά υποτιμημένο στο σχολείο.
Γεμάτο άγνωστα ονόματα και ημερομηνίες…
Και όμως είναι ο καθρέπτης της ανθρωπότητας!
Είναι ένας χάρτης, όχι μόνο των γεγονότων, αλλά και της κοινωνικής εξέλιξης του ανθρώπου.
Και αν την διαβάσεις με προσοχή και ενδιαφέρον, χωρίς τις λεπτομέρειες που συνήθως παιδεύουν, ίσως δίνει όλες σχεδόν τις φιλοσοφικές απαντήσεις που μπορεί να απασχολούν ένα νοήμονα άνθρωπο.
Ας ασχοληθούμε λοιπόν λίγο με την παγκόσμια ιστορία και τα ξαναλέμε….

3 σχόλια:

  1. Γενικά δε διαβάζω. Ξέρω όμως πως η λέξη «ιστορία» ανάγεται ετυμολογικά στο αρχαίο ρήμα «οἶδα» που σήμαινε γνωρίζω. Από το ρήμα αυτό προκύπτει η λέξη «ίστωρ» (γνώστης), η λέξη «ιστορώ» (αναζητώ πληροφορίες, επιδιώκω τη γνώση) φτάνοντας έτσι στη λέξη «ιστορία» που σήμαινε τη γνώση. Άρα η αρχική σημασία της λέξης φτάνει να σημαίνει την επιστημονική και συστηματική παρατήρηση και αναζήτηση της γνώσης, δηλαδή της επιστήμης (σε αντίθεση με τη μυθολογία). Η σημασία της λέξης πέρασε ακολούθως στη γραπτή αναφορά σε αποκτηθείσες γνώσεις για πρόσωπα και πράγματα, στη γραπτή αναφορά σε γεγονότα του παρελθόντος, δηλαδή σε εξιστόρηση και ιστορία. Ωστόσο η ιστόρηση των γεγονότων δεν είναι απλή αφήγηση αλλά και αναζήτηση σχέσεων αιτίου-αιτιατού, έρευνα των αιτίων που γέννησαν τα γεγονότα, δηλαδή πραγματική ιστορία.
    Και είπαν:
    «Είναι ευτυχής όποιος μελέτησε την ιστορία, γιατί αυτός ούτε τους πολίτες παρακινεί στην καταστροφή, ούτε ο ίδιος γίνεται άδικος.»

    Ευριπίδης

    «Η ιστορία γνωρίζει ένα νόμο, το νόμο να κυνηγάει το ψέμα και να παρουσιάζει την αλήθεια.»

    Τάκιτος

    «Η ιστορία δεν μπορεί ούτε στιγμή να ανεχθεί το ψέμα, όπως η τραχεία αρτηρία, σύμφωνα με τους γιατρούς, δεν ανέχεται ό,τι μπει μέσα σ' αυτή, ενώ καταπίνουμε. »

    Λουκιανός

    «Η ιστορία είναι θεματοφύλακας μεγάλων πράξεων, μάρτυρας του παρελθόντος, παράδειγμα και δάσκαλος για το παρόν και μεγάλος σύμβουλος για το μέλλον.»

    Μιγκέλ Ντε Θερβάντες

    «Η ιστορία είναι ο μάρτυρας των εποχών, η λαμπάδα της αλήθειας, η ζωή της μνήμης, ο δάσκαλος της ζωής, ο αγγελιοφόρος της αρχαιότητας.»

    Μάρκος Τούλιος Κικέρων

    «Μη ξεχνάς ποτέ το παρελθόν. Μπορεί να το ξαναχρειαστείς στο μέλλον.»

    Μάλκολμ Μπράντμπερι

    «Όποιος την ιστορία του την ίδια δεν ξέρει, το πώς και το γιατί εδώ και τρεις χιλιάδες χρόνια, στης αμάθειας το σκοτάδι μένει και ζει μονάχα απ' τη μια στην άλλη μέρα.»

    Γιόχαν Βόλφγκανγκ Φον Γκέτε

    Μακάρι να μπορούσα να κάνω ό,τι κάνεις..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άσχετο, αλλά μου άρεσε και το μεταφέρω αυτούσιο:

    "...Οι μεγάλοι έρωτες δεν τελειώνουν ποτέ. Ούτε αρχίζουν. Μόνο διαρκούν σε έναν αιώνιο χρόνο κι είμαστε πάντα εκεί γι’ αυτούς. Κι όταν οι εραστές ξανασυναντηθούν είναι σαν χτύπημα. Χαμογελούν αμήχανα, κοιτούν βαθιά στα μάτια, κουνάνε το κεφάλι κάνοντας νεύμα με το βλέμμα να ξεχειλίζει δάκρυα και τρυφερότητα. Μένουν σιωπηλοί για ένα λεπτό, συγκινημένοι, κι έπειτα αγγίζονται, κρατούν σφιχτά τα χέρια ο ένας του άλλου και λένε αντίο. Και παίρνει λίγη ώρα μέχρι να μπορέσουν ξανά στα μάτια να κοιτάξουν κάποιον άλλο..."

    Προσωπικά ελπίζω να μη το "γευτώ" ποτέ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή